divendres, 8 de gener del 2010

¿ERC ha de canviar els Estatuts?

Segons que informa el diari Avui, ERC preguntarà als votants si ha de condicionar pactes de govern a la convocatòria d'un referèndum per la independència.
Jo em pregunto: ¿Tenen alguna validesa els estatuts d'una formació política? ¿Uns estatuts han de de ser punt de referència? ¿Es poden adoptar posicions en contra del que assenyalen uns estatuts?
El Gran Diccionari de la Llengua Catalana diu: Estatut 2 [sovint en pl] Conjunt de disposicions que tenen força de llei per a l'organització i el govern d'un cos, d'una col·lectivitat. Els estatuts d'una societat, d'una acadèmia. (GDLC)
No ho sé. En aquest moment estic desorientat. He agafat els Estatuts d'ERC, (14/06/2008) i en el Títol Preliminar - Article 1, he pogut llegir: "Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) és un partit polític fundat el 1931 que propugna la unitat territorial i la independència de la Nació Catalana, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, mitjançant la construcció d'un estat propi en el marc europeu... "
Més clar, l'aigua. Després de llegir aquestes primeres línies dels Estatuts d'Esquerra em demano: ¿No queda clar cap on han d'anar els pactes de govern? ¿Cal preguntar a la militància sobre un tema on una de les respostes es pot contradir amb els Estatuts? Ei, cap problema, i si no interessa la independència, s'han de canviar els Estatuts.