divendres, 9 de gener del 2009

CARTA OBERTA A JAUME OLIVERAS

Amic Jaume:

Dimecres passat el diari ‘El Punt’, a la contraportada, publicava un article teu titulat: “Plaça Central: any nou, vell debat”.

A l’article parlaves de mils d’euros, de mils de metres quadrats, de tècnics, de polítics, d’arquitectes, de partits, d’associacions de veïns, de presidents dimitits, de presidents a punt d’acabar el mandat... Jo diria que en un parell de columnes és difícil encabir-hi més coses de les que hi vas col·locar. Tot plegat era un ventall d’opinions personals, envers la forma de portar el tema urbanístic d’un dels grans espais en construcció de la ciutat.

Fins aquí, endavant les atxes. És totalment lícit manifestar el punt de vista que cadascú té de les coses. Ara bé, el que no és lícit és manipular. I des d’un bon començament, en aquell article hi ha manipulació.

El títol ja manipula. “Plaça Central: any nou, vell debat”. Jaume, no li donis nom a un espai que encara no ha estat batejat. No et valguis de l’oportunitat que tens d’escriure en un mitjà de comunicació donant per fet una cosa que no és. Al llarg de l’article, es pot llegir: “...la futura plaça Central”, “...desenvolupament de la plaça Central" , “El debat sobre la plaça Central...". No, no hi ha plaça Central que hi valgui. De moment, i encara no entenc perquè, no sabem quin nom tindrà aquest nou espai. Però tu insisteixes, com una mena de gota malaia.

Està bé que expliquis, que opinis, que expressis les teves opinions, però el que no es pot fer és donar nom a coses que encara no el tenen, i amb tanta naturalitat, que persones alienes a la temàtica ja ho puguin donar per fet.

Jo no sé quina denominació se li donarà al nou espai. A Badalona, i tu ho saps millor que jo, hi ha un parell de propostes amb dos noms diferents i tots dos prou importants per poder donar nom a aquesta plaça. El que no em val és l’excusa de buscar un nom “neutre” per evitar enfrontaments, com s’ha manifestat alguna vegada. Enfrontaments? D’enfrontament no n’hi ha d’haver cap ni un, el que no pot ser és globalitzar-nos nosaltres mateixos, prou que ens globalitzen des de fora.

Ja fa temps, vaig donar suport a una de les dues iniciatives ciutadanes, ara bé, no dubtis pas que si arribat el moment hagués de triar entre Plaça Central, o l’altra iniciativa ciutadana, la que no vaig donar suport, però que no hi estic pas en contra, triaria la segona.

De “places centrals” el País n’és ple, i si hem d’esperar que a algun indret del món dediquin un lloc com aquest que tindrem a Badalona, a l’Alcalde Xifré o a Pompeu Fabra, anem arreglats.

Cordialment.