dimarts, 20 de gener del 2009

ENS CAL UN NOM

Avui al diri "El Punt" es parla del 58 projectes que es disputen el concurs per definir "l'espai" entre Martí Pujol, Anselm Clavé, Santa Bàrbara i Creu.
Com que sembla que tothom pot batejar aquest "espai" amb el mon que li vingui més de gust, l'autora de l'article l'anomena: "Illa Central". Fa pocs dies en Jaume Oliveras, en el mateix diari, parlava de: "Plaça Central", en un article titulat 'Plaça Central: any nou, vell debat", per cert, a aquest article li vaig dedicar un post. No fa pas gaire temps, també se li va atorgar el nom de: "Plaça de les Cultures". També es parla de: "Plaça del Centre", "Plaça Gran", "Plaça Major", "Plaça de la Concòrdia".
Normalment, quan una parella espera una criatura, una de les primeres coses a decidir és el nom que li posaran al nounat, no fos cas que en rebre les primeres visites no sabessin encara amb quin nom l'han de presentar.
Al pas que anem, en el cas d'aquest "espai" de la ciutat, correm el risc de trencar aigües i no saber encara quin és el nom de la criatura.
Ja que tothom hi diu la seva, cal apuntar també, que hi ha qui aposta per altres opcions, com ara: "Plaça de l'Alcalde Xifré" o "Plaça de Pompeu Fabra", noms prou nostrats i amb suficients raons per merèixer aquesta distinció, però sembla que hi ha mitjans de comunicació que aquestes opcions no els fan patxoca, o almenys, no les acostumen a mencionar. Sempre apunten cap a la globalització, cap a la neutralitat, com si els fes no sé què, honorar la nostra gent.
¿Seria demanar massa, que l'Ajuntament comencés a posar fil a l'agulla? Que iniciés el camí, el que sigui, per assignar un nom. Així quan parléssim de... "l'espai", ja podriem parlar amb propietat i deixar-nos d'especulacions.